|
|
Marca si denumirea de origine
|
Desenul si modelul industrial
|
Inventia
|
Modelul de utilitate
Soiul de planta
|
Topografia circuitului integrat
DESENUL SI MODELUL INDUSTRIAL
Raporturile patrimoniale si cele particulare nepatrimoniale ce tin de acestea, aparute in procesul crearii, protectiei juridice si exploatarii desenelor si modelelor industriale, sint reglementate de Legea nr. 991/1996 privind Protectia Desenelor si Modelelor Industriale.
Poate fi inregistrat ca desen sau model industrial aspectul nou al unui produs avind o functie utilitara. Nu pot fi inregistrate obiectele al caror aspect exterior este determinat numai de o functie tehnica; invizibile in procesul exploatarii sau avind forme nestabile.
Drepturile asupra desenelor si modelelor industriale sint confirmate prin certificatul de inregistrare.
Durata de valabilitate a unui certificat este de 5 ani. Termenul de valabilitate a certificatului poate fi reinnoit pe patru perioade succesive de 5 ani.
Titularul certificatului are dreptul exclusiv asupra desenului sau modelului industrial protejat prin certificat, care consta in dreptul de exploatare a desenului sau modelului industrial, daca exploatarea nu lezeaza drepturile altor titulari, dreptul de a dispune de certificat si dreptul de a interzice tertilor exploatarea desenului sau modelului industrial fara autorizatia sa. Constituie incalcare a dreptului exclusiv al titularului efectuarea de catre terti, fara acordul acestuia, a urmatoarelor actiuni: fabricarea, folosirea, importul, exportul, oferirea spre vinzare, vinzarea, alt mod de introducere in circuitul economic sau stocarea in acest scop a produsului obtinut prin aplicarea desenului sau modelului industrial inregistrat; indemnarea tertilor la efectuarea actiunilor de mai sus.
Titularul certificatului poate aplica pe produs un marcaj de avertizare constind din litera D, inscrisa intr-un cerc, insotita de numele titularului sau de numarul certificatului.
Dreptul la certificat, dreptul asupra certificatului, drepturile care decurg din inregistrarea cererii si drepturile conferite de certificat pot fi transmise in tot sau in parte, prin contract de cesiune sau de licenta, precum si prin mostenire legala sau testamentara.
In decursul termenului de valabilitate, certificatul poate fi contestat si anulat, in tot sau in parte, in cazurile stipulate de Lege.
|