Vechi creatii tehnice, pe teritoriul romanesc
Nu se cunosc numele inventatorilor din timpuri indepartate, ci numai creatiile lor.
Pe teritoriul romanesc, ca si pe cel al altor tari, s-au gasit unelte din piatra, bronz si fier, precum si vase, cuptoare si constructii din timpurile stravechi.
Este cunoscuta o cultura din neolitic, denumita "cultura Hamangia" (a doua jumatate a mileniului V - inceputul mileniului IV i.H.), dupa numele unui sat din judetul Tulcea.

"Ganditorul" si perechea sa feminina, descoperiti la Cernavoda
O tulburatoare figurina, descoperita in anul 1956, la Cernavoda, judetul Constanta, reprezinta un barbat sezand pe un scaunel, care da impresia ca personajul este adancit in ganduri. Figurina este cunoscuta sub numele de "Ganditorul de la Hamangia", nume sugerat descoperitorului ei, de celebra statuie a lui Rodin.
"Cultura Cucuteni" (localitate din judetul Iasi - a doua jumatate a mileniului IV si inceputul mileniului III i.H.) este una dintre cele mai importante vestigii din epoca pietrei slefuite (neolitic).

Ceramica din cultura Cucuteni
Specifice "Culturii Cucuteni" sunt bogatia si varietatea formelor ceramice, cu modele decorative geometrice, colorate in compozitia rosu-alb-negru.
Pe teritoriul romanesc, aceasta cultura a fost raspandita in Moldova si sud-estul Transilvaniei.
Prezentam, in continuare, pe scurt, o sinteza cronologica privind unele realizari tehnice, deosebite, create pe meleagurile carpato-danubiene, de autori anonimi.
"Murus Dacicus" (denumire data de romani) era un zid fara mortar, folosit la marile cetati din piatra, existente pe teritoriul Daciei. Constructia pornea de la unele elemente ale zidurilor de aparare ale antichitatii, avand o structura aparte.

Constructia zidurilor dacice (Murus Dacicus)
Lat de 3 m si inalt de 4-5 m, avea paramente (partile exterioare finite ale unei constructii) din blocuri de piatra, legate, transversal, prin barne solide, de lemn, intre paramente fiind o umplutura de pamant si piatra nefasonata.
Podul de la Drobeta, judetul Mehedinti, construit intre anii 102 si 105 d.H., din ordinul imparatului Traian, de arhitectul si constructorul roman, de origine greaca, Apolodor din Damasc (circa 60 - circa125 d.H.) a "unit" Imperiul Roman cu Dacia.

Podul lui Apolodor din Damasc de la Drob (reconstituire dupa Duperrex)
Podul era lung de 1135 m si lat de 18 m, din care 14 m latime carosabila, si a fost executat din zidarie de piatra (20 de pile si 2 culee), cu suprastructura, platelajul si parapetele din lemn de stejar. Intre ultima pila si culee, erau doua mici viaducte, de asemenea, executate cu bolti de zidarie de piatra, iar la fiecare capat al podului, deasupra culeei, se afla cate un portal impunator. Un picior al acestui pod se mai pastreaza si astazi, la Drobeta Turnu - Severin. Cuptorul inalt, de topit minereu de fier ("Vatra inaltata") - descoperit in 1895 la Valea Caselor, de langa Ghelari, judetul Hunedoara - a fost reconstituit din materiale originale si se afla expus la "Science Museum", din Londra.

Vatra inaltata de la Valea Caselor-Ghelari, judetul Hunedoara
Cuptorul era taiat, ingenios, in stanca, avand forma tronconica, cu diametrul in partea superioara de circa 0,65 m, la baza de 0,33 m si inaltimea de circa 1,8 m; era captusit cu material refractar si prevazut cu un capac si o platforma de incarcare. Niste foale introduceau aerul in partea inferioara, iar tirajul era asigurat cu ajutorul unui canal de fum, inclinat la partea superioara. Dupa unii autori, acesta dateaza din secolul I d.H., iar dupa altii, bazati pe o cercetare mai riguroasa, din secolul IX.
Roata "cu facaie" (cause) (sec. XIII - XIV) este o realizare de varf a hidrotehnicii populare romanesti, "regina instalatiilorhidrotehnice". Are axul vertical si paletele in forma de cause si asigura o eficienta superioara. Aceasta inventie

Roata "cu facaie"(Muzeul Tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida", Bucuresti)
populara, romaneasca, este, ca principiu mecanic, premergatoare turbinei hidraulice, inventata in 1884 de inginerul american Lester Allen Pelton (1829 - 1908). Exemplare originale sunt expuse la Viena, in Muzeul Capodoperelor Stiintei si Tehnicii si Muzeul Tehnicii, la Bucuresti in Muzeul Tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida" si in Dumbrava Sibiului, judetul Sibiu, la Muzeul Tehnicii Populare.
Vagonetul de la Brad este primul vehicul pe sine din istoria tehnicii (unele studii il situeaza in sec.XIV) si a fost folosit la o mina de aur, din Brad, judetul Hunedoara, unde transportul minereului extras se facea cu ajutorul unui vagonet cu roti de lemn, mergand pe un fel de sine de lemn, prevazute cu schimbator de cale (de tipul ac si inima). A doua atestare documentara a introducerii sinelor de lemn este din jurul anului 1550, pentru transportul subteran in galeriile miniere, din Muntii Harz si din regiunea Nurnberg.
Originalul se afla expus, din 1930, la Muzeul Transporturilor, din Berlin; machete ale vagonetului pe sine de lemn se gasesc si la Muzeul Cailor Ferate si Muzeul Tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida", din Bucuresti.

Vagonet cu roti de lemn pentru exploatari miniere (Macheta, Muzeul tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida", Bucuresti)
In "A Short History of Technology" (aparuta la Oxford, in anul 1960), este reprodusa o imagine a acestui robust vagonet de lemn. Bisericile inalte, din lemn (pana la 60 m), din Maramures si Bihor (sec. XIII - XV), sunt creatii unice, in ceea ce priveste tehnica de constructie, numite de specialistii straini "catedrale din lemn". Construite din lemn, fara nici un cui de fier, avand bolti semicilindrice din panouri curbe si chiar cupole cu nervuri, aceste biserici sunt produse reprezentative ale "civilizatiei lemnului" (denumita astfel de istoricii romani V. Parvan si N. Iorga), ilustrata si de alte realizari de exceptie, in tehnica populara, extrem de ingenioase, mai ales in cadrul instalatiilor industriei casnice.
Darsta (piua rudimentara, actionata de o apa curgatoare), in care se bateau postavul, dimia (tesatura groasa de lana-alba), este o instalatie "hidraulica", populara, amintita intr-un document din anul 1441, si anume, darsta din satul Voila, pe Olt, in Tara Fagarasului. Darstele sunt mentionate in documente din Tara Romaneasca, din sec. XVII (pe apa Ramnicului, la Iaroslavesti, din 1604; in satul Bisoca, judetul Buzau, din 1605; la Cazanesti, din 1629 etc.), si din Moldova, in sec. XVII (tinutul Neamt).

Darsta (1) si valtoare (2): plan (a); sectiune verticala (b)
Darstele, ca si pivele, reuseau sa impasleasca tesuturile de lana, prin frecarea si presarea lor intre doi cilindri rotitori si prin lovirea lor cu ciocane de lemn, intr-un mediu umed.
Instalatii hidraulice. Morile de apa pentru macinatul cerealelor, pivele pentru ulei (doinite) si postav sunt mentionate si intr-un document al domnitorului Petru al II-lea (1448 - 1449), din Moldova.

Piua actionata hidraulic
Steaza era o realizare tehnica simpla, dar incredibil de eficienta. In principal, era formata dintr-o impletitura de nuiele, deasupra careia, printr-un jgheab, cadea apa si in aceasta, se dadeau la piua scoartele, panura si alte tesaturi.
Steaza - ca instalatie simpla sateasca - este consemnata intr-un act, din 1473, al domnitorului Stefan cel Mare (1457 - 1504), catre unul dintre supusii sai, caruia i-a daruit "satul Berchisesti, in tinutul Sucevei ...., de la vadul Faguletului, peste Moldova la steaza lui Vlasin si de la steaza lui Vlasin, la gura Balcoaii.

Steaza de pe Valea Bistritei, Moldova
Poduri de piatra. La sfarsitul secolului al XV-lea, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, se construiesc primele poduri de piatra, zidite cu "bolta moldoveneasca".
Acest tip de pod se mai pastreaza si astazi la Borzesti, in judetul Bacau. Un alt asemenea pod mai exista si la Cotnari, judetul Iasi.

Podul de piatra construit de Stefan cel Mare la Borzesti, judetul Bacau
Lacate din lemn (sec. XIV ?) aveau "chei" din acelasi material, prevazute cu 3-4 "catei" - mici cilindri de diferite inaltimi - si lucrau pe un principiu asemanator cheilor de tip Yale, de mai tarziu.

Lacat de lemn (Muzeul Tehnic "prof. ing. Dimitrie Leonida", Bucuresti)
Rabojul. In epoca medievala, rabojul era o mica inventie pentru tinerea socotelilor. Era facut dintr-o bucata de lemn, in forma cilindrica sau paralelipipedica, pe care se insemnau, prin crestaturi, diferite calcule, socoteli: zilele de munca, banii datorati, numarul vitelor etc. Utilizarea explozivilor in mine. Prima utilizare a explozivilor, in lucrari miniere (sec. XIII - XIV), este atestata intr-un manuscris din 1395 - 1396, insotit de un desen comentat (manuscrisul in limba latina este pastrat la Biblioteca Nationala, din Paris). Este prezentata folosirea explozivilor, in mine, realizata pentru prima data in tinuturile "dintre Ungaria si Gurile Dunarii", deci in regiunile locuite de romani. Folosirea explozivilor i-a ajutat pe oameni la eliminarea unor grele munci manuale.

Prima exploatare miniera realizata cu ajutorul explozivilor
Albastru de Voronet. Acest durabil si stralucitor colorant a fost inventat (sec. XV - XVI) de "zugravii de biserici", din Nordul Moldovei si Bucovina. Albastrul de Voronet a rezistat, secole, pe frescele exterioare ale manastirilor medievale, moldovenesti. Retetele de producere a colorantilor erau "secrete" si se transmiteau, pe linie familiala, din generatie in generatie. Sute de coloranti de origine vegetala, animala si minerala au fost realizati de tarancile noastre.Aceste fapte sunt consemnate intr-o lucrare istorica, despre Tarile Romane, publicata in anul 1781, la Neuf-chatel, in Elvetia (dupa cum scrie I.M. Stefan). Despre aceste creatii au scris si folcloristii si etnografii Simion Florea Marian, Tudor Pamfile, M. Lupescu.
Vaccinare antivariolica empirica. Medicina populara romaneasca, din epoca medievala, deosebit de inventiva si variata, a folosit, pentru prevenirea variolei, imbaierea copiilor in lapte de vaca, infectat de continutul pustulelor (leziuni ale pielii) de pe ugerele vacilor. I.M. Stefan arata ca aceasta metoda empirica a anticipat vaccinarea introdusa, in anul 1796, de medicul englez Edward Jenner (1749 - 1823). Vechi procedeu de fabricare a potasei. Calatorul englez Robert Bargrave a descris, in anul 1652, metoda moldoveneasca de producere a "potasei". Bazata pe o instalatie specifica, potasa (carbonatul de potasiu, o sare foarte solubila in apa si folosita la fabricarea sapunului moale si apoi, in industria sticlei) se fabrica, folosind ca materie prima cenusa de lemn. Produsul se exporta in Suedia, Polonia si Turcia.
Sursa: www.osim.ro
DE CE E STRIMBA STICLA?
Odata imparatul Frantei Ludovic XIV a fost servit la prinz cu o sticla de vin din colectia vestitului vinificator Jean-Paul Shenet. Vinul era de toata lauda, dar – vai – ambalat intr-o sticla putin cam ... strimba. Imparatul s-a suparat foc si a poruncit ca vinificatorul sa fie adus imediat la palat.
- Ce-i cu sticla asta, de ce e asa de strimba? – intreba Ludovic, aratind cu
degetul spre neobisnuitul «model industrial».
- Pai nu e strimba! Ea se apleaca cu pietate in fata Excelentei Dumneavoastra! –
raspunse spiritualul Chenet.
Imparatul pufni in ris si a ordona ca vinificatorul sa fie premiat. De atunci vinurile de marca Chenet se toarna doar in sticle cu gitul usor strimbat intr-o parte.
Sursa: www.severinform.ru
Sa zimbim putin