Rom Ðóñ Eng Home      Print      Add to Favorites      

SERVICII    |    ECHIPA    |    ASISTENTA JURIDICA    |    BURSA DE MARCI SI INVENTII    |    CONTACTATI-NE
CE ESTE PROPRIETATEA INTELECTUALA
CONSULTATII
BIBLIOTECA
INFO
CALEIDOSCOP
LINKS



NOUTATI | INVATAMINTE

 Validarea brevetelor europene in Republica Moldova.

 Incepand cu 1 ianuarie 2012 in Republica Moldova se pune in aplicare editia a 10-a a Clasificarii Internationale de la Nisa a produselor si serviciilor in scopul inregistrarii marcilor (CIPS).

 Azi a intrat in vigoare noua Lege privind Protectia Marcilor.

 Noi taxe de stat

 Doua legi noi

 A intrat in vigoare redactia noua a Legii privind Protectia Desenelor si Modelelor Industriale

 Astazi e Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Anul acesta ea este sarbatorita sub deviza Proprietatea Intelectuala incepe cu o idee...

 Astazi au intrat in vigoare noile taxe de stat pentru toate obiectele de proprietate industriale

 Expozitia internationala specializata "INFOINVENT-2005"

 Astazi este Ziua Internationala a Proprietatii Intelectuale

 Gandeste, inventeaza, creeaza

 Inasprirea sanctiunilor penale

 Salonul International "ARHIMED-2005"

 Succesul inventatorilor moldoveni

 INFOINVENT-2004

 AGEPI a fost reorganizata

 Astazi este Ziua Inventatorului si Rationalizatorului

 Conferinta AIPPI

 Un nou concurs pentru inventatori

 Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

 Concursul "Marca comerciala a anului"

 Felicitari!

 Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarire privind ...

 Din nou despre combaterea contrafacerii si piratiei

 Strategia nationala a protectiei proprietatii intelectuale

 La 8 septembrie 2003 s-au implinit 11 ani de cand AGEPI sta de straja proprietatii industriale

 Conferinta stiintifico-practica

 Concursul "Marca comerciala a anului-2003"

 Regulamente noi

 Ziua inventatorului si rationalizatorului

 Intrunire mondiala a specialistilor din domeniul marcilor

 Noi succese ale inventatorilor moldoveni



03 ianuarie 2014
Validarea brevetelor europene in Republica Moldova

Oficiul European de Brevete (OEB) si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) au semnat recent un acord de validare care permite cererilor si brevetelor europene sa aiba efecte juridice pe teritoriul Republicii Moldova.

In virtutea Acordului, solicitantii isi vor putea valida cererile de brevet european si brevetele acordate de OEB chiar daca Republica Moldova nu este stat contractant al Conventiei Brevetului European.

Pentru a intra in vigoare in Republica Moldova, Acordul urmeaza sa fie aprobat; totodata, urmeaza sa fie adoptata si legislatia nationala de implementare.



02 ianuarie 2012
Incepand cu 1 ianuarie 2012 in Republica Moldova se pune in aplicare editia a 10-a a Clasificarii Internationale de la Nisa a produselor si serviciilor in scopul inregistrarii marcilor (CIPS)



06 septembrie 2008
Azi a intrat in vigoare noua Lege privind Protectia Marcilor.

Textul legii poate fi accesat pe site-ul AGEPI www.agepi.md



26 iulie 2008
Noi taxe de stat

Ieri in Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicata Legea privind Protectia Indicatiilor Geografice, Denumirilor de Origine si Specialitatilor Traditionale Garantate. Legea va intra in vigoare la 25 octombrie 2008.
De asemenea, au intrat in vigoare noi taxe de stat pentru toate obiectele de proprietate industriala.



6 iunie 2008
Doua legi noi

In numarul de astazi al Monitorului Oficial al Republicii Moldova au fost publicate Legea privind protectia marcilor si Legea privind protectia soiurilor de plante. Noile legi vor intra in vigoare la 6 septembrie 2008.



1 decembrie 2007
A intrat in vigoare redactia noua a Legii privind Protectia Desenelor si Modelelor Industriale.

Textul legii poate fi accesat pe site-ul AGEPI www.agepi.md



26 aprilie 2006
Astazi e Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

Anul acesta ea este sarbatorita sub deviza Proprietatea Intelectuala incepe cu o idee...



31 martie 2006
Astazi au intrat in vigoare noile taxe de stat pentru toate obiectele de proprietate industriale

Pentru detalii va rugam sa ne contactati prin email sau telefon.



17 noiembrie 2005
Expozitia internationala specializata "INFOINVENT-2005"

In perioada 9-12 noiembrie curent la CIE "MOLDEXPO" s-a desfasurat cea de-a IX-a editie a Expozitiei Internationale Specializate "Infoinvent", un adevarat for al inteligentei nationale si expo-targ de inventii, tehnologii, tehnica si materiale noi.

EIS "Infoinvent" a devenit o manifestare stiintifico-tehnica de o importanta majora, un for expozitional national si international, la care, pe parcursul a 9 ani au participat deja circa 650 de expozanti cu peste 2700 de inventii si cicluri de inventii in toate domeniile prioritare ale stiintei si economiei, industriei si agriculturii, protectiei mediului si biotehnologiei, medicinii si farmacologiei, tehnicii de calcul si informaticii etc. Ca si la editiile precedente, EIS "INFOINVENT-2005" a evidentiat cele mai actuale si de perspectiva realizari stiintifico-tehnice si i-a evidentiat pe autorii acestora prin diverse distinctii si premii instituite de organizatorii si co-organizatorii expozitiei.

Editia actuala a EIS "Infoinvent" s-a desfasurat pentru prima data in cadrul Expozitiei-forum "CSI: produse scientointensive si tehnologii avansate", oferind posibilitatea comunitatii stiintifico-tehnice din republica sa demonstreze publicului larg si sa promoveze in mediul de afaceri 361 de inventii si cicluri de inventii, create in ultimii 5 ani. Aceasta a fost si o excelenta ocazie pentru cercetatorii si inventatorii din tara, care au initiat diverse contacte in scopul atragerii investitiilor pentru implementarea obiectelor de proprietate industriala in productie, transmiterea drepturilor asupra acestor obiecte, efectuand un util schimb de informatii stiintifico-tehnice si normativ-legislative in domeniul protectiei proprietatii intelectuale etc.

Responsabilitatea privind organizarea si desfasurarea editiei actuale a "Infoinvent-2005" a fost pusa in seama Academiei de Stiinte a Moldovei, AGEPI, Agentiei de Inovare si Transfer Tehnologic a ASM si CIE "Moldexpo".

Activitatea de evaluare si premiere a obiectelor de proprietate industriala (inventii, modele de utilitate, soiuri de plante, si design industrial), expuse in cadrul expozitiei, a fost asigurata de catre Juriul International (presedinte - dl Ion Tighineanu, vicepresedintele ASM) si Comisia de experti a EIS "INFOINVENT" (presedinte - dl Boris Gaina, secretar stiintific general al ASM), aprobate prin hotararea Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica din 3 noiembrie curent, care au si desemnat laureatii editiei actuale a expozitiei.

Astfel, laureat al Premiului Guvernului RM "Cel mai bun inventator al anului", care prevede un premiu banesc in suma de 5000 lei, a fost desemnat acad. Ion Bostan, rectorul UTM, pentru Sisteme de conversiune a energiei cinetice a apei, iar laureat al Marelui Premiu AGEPI in valoare de 1500 lei a devenit prof. Valerian Dorogan, prorector al UTM, pentru ciclul de inventii in domeniul optoelectronicii. La nominalizarea "Cea mai reprezentativa participare la expozitie" a iesit invingator Institutul de Genetica al ASM si Institutul pentru Culturile de camp "Selectia", iar "Cea mai buna inventatoare a anului" a fost recunoscuta dna lidia Cerempei (Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie "N. Testemitanu") pentru Noi metode de diagnostic al diverselor afectiuni la copii. Daniela Radu (Romania) in varsta de 16 ani a fost desemnata drept "Cea mai buna tanara inventatoare a anului" pentru inventia Sistemul de determinare a glicemiei si indicarea prescriptiilor medicale, prezentate in cadrul expozitiei.

Laureat al premiului AGEPI pentru "Cel mai bun design" a devenit dna Elena Postolachi, Institutul de Arheologie si Etnografie al ASM, pentru valorificarea, modernizarea si promovarea celor mai reprezentative traditii populare in designul textilelor.

Pentru desfasurarea activitatii de "Promovare a activitatii inovationale si transferului tehnologic", AGEPI a mentionat Salonul international de inventii si tehnologii noi "Novoe vremea" de la Sevastopol, Ucraina, cu o diploma speciala, iar premiul pentru "Promovarea proprietatii intelectuale" a revenit Oficiului de Stat de Inventii si Marci din Romania (OSIM).

Juriul international si Comisia de experti ai expozitiei au apreciat cele 361 inventii si cicluri de inventii prezentate cu 17 medalii de aur, 37 - de argint, 30 - de bronz si 49 diplome de mentiune. Au fost, de asemenea, inmanate diplome si premii ale Camerei de Comert si Industrie a Republici Moldova (2 premii a cate 1500 lei pentru implementarea in practica a inventiilor elaborate fiind acordate Centrului national de medicina preventiva si Institutului de Microbiologie al ASM), ale companiei moldo-americane "Global Biomarketing Group Moldova", ale Forumului inventatorilor romani si Asociatiei Inventatorilor din Romania, cat si ale oaspetilor din Ucraina.

Anul acesta, pentru prima data, au fost inmanate distinctii ale Salonului international de inventii si noi tehnologii "Brusells-EUREKA", Belgia, si ale Salonului international de inventii, tehnici si produse noi de la Geneva, Elvetia. Pentru merite deosebite privind promovarea pe parcursul anilor a inventiilor si inventatorilor moldoveni la aceste saloane, acad. Valeriu Rudic, director al Institutului de Microbiologie al ASM, si, respectiv, prof. Aurelian Gulea, sef de catedra la Universitatea de Stat din Moldova, au devenit laureati ai distinctiilor nominalizate. A devenit deja o traditie organizarea in cadrul expozitiei "INFOINVENT" a concursului pentru decernarea Medaliei de Aur a Organizatiei Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) "Inventator remarcabil" si Trofeului OMPI "Intreprindere inovatoare". Comisia pentru decernarea acestor distinctii ale OMPI (aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 933 din 12 septembrie 2000 cu modificarile ulterioare) l-a desemnat laureat al Medaliei de Aur OMPI pe dl Stefan Odagiu, inventator si intreprinzator cunoscut in Republica Moldova, directorul companiei "Vinex Victoria". Institutul de Chimie al ASM a devenit detinatorul Trofeului OMPI "Intreprindere inovatoare".

De asemenea, in cadrul expozitiei au fost anuntate si totalurile concursului republican "Trofeul pentru inovare si creativitate", editia a III-a, instituit de AGEPI. Laureati ai acestui concurs au devenit intreprinderea EURO-ALCO SRL - la capitolul antreprenoriat, productie, prestare servicii, si Universitatea de Stat din Moldova la capitolul cercetare-dezvoltare si invatamant superior. Aceste institutii detin cel mai impunator portofoliu de obiecte de proprietate industriala brevetate/inregistrate la AGEPI pe parcursul ultimelor 12 luni. In cadrul concursului in cauza au mai fost acordate alte diplome de mentiune, pentru locurile 1-5, respectiv.

Invingatorii Concursului jurnalistilor care au abordat pe parcursul anului cel mai activ tematica proprietatii intelectuale au devenit: Premiul I - 1500 lei: Valentina Malicova (saptamanalul Argumenti i Fakti), Premiul II - 1000 lei: Dimitrii Sidorov (revista Business Moldovi), Premiul III - 750 lei: Ana Mutu (Agentia de presa Flux). Alti 5 jurnalisti au fost mentionati cu diplome si premii de incurajare. Principalele criterii de apreciere a concurentilor au fost profesionalismul si modul de abordare a tematicii de protectie a proprietatii intelectuale; profunzimea si originalitatea expunerii informatiei; capacitatea de relatare a faptelor, precizia de documentare si citare a surselor, cunostintele in domeniu.

In vederea dezvoltarii aspectelor teoretice si practice ale proprietatii intelectuale, promovarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala si crearii unor conditii favorabile de colaborare a agentilor economici cu inventatorii si inovatorii, AGEPI a organizat in cadrul expozitiei "INFOINVENT-2005" un seminar pe tema: "Sistemul de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala in Republica Moldova" la care au participat specialisti de la Agentie, expozanti, studenti, persoane fizice si juridice interesate.

Peste 80 de institutii de cercetare-dezvoltare si de invatamant superior, intreprinderi mici si mijlocii, companii din Republica Moldova, Romania si Ucraina au prezentat elaborarile lor de ultima ora. Dat fiind ca "Infoinvent" este o preselectie pentru participare la saloanele internationale de inventica de la Geneva, Bruxelles, Pittsburgh, Casablanca, Bucuresti, Iasi, Moscova, Kiev etc., cu cele mai valoroase elaborari autohtone, nu exista nici o indoiala ca o buna parte din ceea ce s-a prezentat la EIS "Infoinvent-2005" va ajunge sa fie apreciata pe merit si la saloanele nominalizate.

Sursa: www.agepi.md



26 aprilie 2005
Astazi este Ziua Internationala a Proprietatii Intelectuale

Felicitari tuturor clientilor nostri!



11 aprilie 2005
Gandeste, inventeaza, creeaza

Mesajul Domnului Dr. Kamil Idris, Director General al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale 26 Aprilie 2005

Ziua internationala a proprietatii intelectuale este o ocazie de a reflecta asupra modului in care creativitatea umana si inovatia pot sa faca lumea in care traim mai buna pentru fiecare.

Mesajul nostru de anul acesta, "Gandeste, inventeaza, creeaza", este adresat in special tinerilor.

Capacitatea omenirii de a crea si inova este nelimitata. Ea reprezinta o resursa umana fundamentala, cu un potential nelimitat. Lucrul acesta se poate vedea cel mai bine la tineri. Indiferent in ce tara sau comunitate s-au nascut, tinerii au in comun niste trasaturi remarcabile: curiozitatea pentru tot ce este nou, diferit, inovator. Imaginatia neincatusata. Entuziasmul de a antrena in jocul experientei obiectele intalnite la tot pasul, ideile, tehnologia. Talentul de a gasi solutii neconventionale.

Cu ocazia Zilei internationale a proprietatii intelectuale si nu numai acum scopul nostru ar trebui sa fie acela de a incuraja tinerii de pretutindeni sa-l recunoasca pe creatorul, pe artistul din ei, pe cel care rezolva problemele. Pentru ca inovatia si creativitatea sunt resurse naturale de care depinde prosperitatea viitoare. De pe bancile scolilor de astazi se vor ridica intreprinzatorii, oamenii de stiinta, proiectantii, artistii de maine. OMPI s-a angajat sa promoveze o cultura in care tinerii sa poata sa-si implineasca potentialul. Prin sisteme si structuri de proprietate intelectuala bine echilibrate, OMPI incearca sa-i ajute pe creatorii din toata lumea sa-si valorifice creatiile si prin aceasta sa contribuie la progresul social, cultural si economic al societatilor din care provin si al lumii intregi.

Gandeste, inventeaza, creeaza. Aceste cuvinte au menirea de a-i face pe tineri sa isi urmeze visul pana la completa implinire.



17 februarie 2005
Inasprirea sanctiunilor penale

Legislatia Moldovei contine acum noi prevederi privind infractiunile ce lezeaza dreptul de autor si drepturile conexe. Codul penal al Republicii Moldova s-a completat cu un nou articol, 185/1, intitulat: Incalcarea dreptului de autor si a drepturilor conexe. Acest articol, alcatuit din sase puncte, prevede sanctiuni pentru infractiuni ce lezeaza interesele detinatorilor de astfel de drepturi.

Conform noilor prevederi ale Codului penal, pentru orice activitati in urma carora are loc insusirea dreptului la paternitate (plagiat) sau alta violare a dreptului de autor si /sau a drepturilor conexe, persoana fizica vinovata se pedepseste cu amenda sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 1 la 5 ani, daca valoarea drepturilor violate sau valoarea exemplarului licentiat de opera, de program de computer, de baza de date, de interpretare, de fonograma, de emisiune, care formeaza obiectul dreptului de autor sau al drepturilor conexe, este de proportii mari.

Codul Penal prevede si modalitatile prin care pot fi savarsite aceste incalcari ale drepturilor: reproducerea, comercializarea, inchirierea, importarea, exportarea, transportarea, depozitarea sau publicarea obiectului protejat de dreptul de autor sau de drepturile conexe; comunicarea publica a unei opere cinematografice sau a unei opere audiovizuale, demonstrarea publica a originalului sau a unui exemplar de opera; interpretarea publica a operei sau a fonogramei; transmiterea simultana sau retransmiterea operei, fonogramei, interpretarii sau emisiunii pe cale radioelectrica sau prin cablu, prin alt procedeu similar ori in localurile unde intrarea este cu plata; fixarea pe suport material a operei audiovizuale, emisiunii sau interpretarii in sali de concerte, cinematografe, precum si in alt loc public, fara acordul titularului de drepturi asupra operei, emisiunii sau interpretarii; permiterea accesului public la bazele de date din computer care contin sau constituie opere protejate de dreptul de autor; traducerea, publicarea in culegeri, adaptarea sau transformarea operei, precum si prelucrarea, aranjamentul acesteia.

Actiunile prevazute la alineatele(1), (2), (3), (4) sau (5) ale noului articol al Codului Penal savarsite: repetat, de doua sau mai multe persoane, de un grup criminal organizat sau de o organizatie criminala, prin constrangere fizica sau psihica, in proportii deosebit de mari – se pedepsesc cu amenda sau cu inchisoare de la 3 la 5 ani, iar persoana juridica se pedepseste cu amenda cu privarea de dreptul de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 1 la 5 ani sau cu lichidarea ei.

Sursa: www.agepi.md



19 Ianuarie 2005
Salonul International "ARHIMED-2005"

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) Va informeaza ca in perioada 15 - 18 martie 2005 in or. Moscova, in incinta Centrului cultural-expozitional "Socolniki ", pavilionul 11 si 11.1, se va desfasura al VIII-lea Salon International de Proprietate Industriala "Arhimed". Cele mai ingenioase inventii vor fi mentionate de Juriul International cu medalii de aur si de argint, cu diplome ale ministerelor si organizatiilor din Federatia Rusa, ale guvernului or. Moscova, ale VOIR, cu premii valoroase din partea saloanelor mondiale de inventii etc.
Doritorii de a participa la Salonul International de Proprietate Industriala "Arhimed-2005 " trebuie sa prezinte formularele de rigoare pana la 10 februarie 2005 la organizatia S.R.L. C.S.T.C. " Arhimed ".

Informatii suplimentare privind formularele, cerintele fata de exponate, taxele pentru participare si cazare le aflati in Web pagina - http://www.archimedes.ru/ Cheltuielile pentru participarea la expozitie, transport si cazare sunt suportate de participanti. La AGEPI puteti afla amanunte despre aceasta expozitie la telefonul de contact 49-30-16, interior 218.

Sursa: www.agepi.md



3 Ianuarie 2005
Succesul inventatorilor moldoveni

La 24 decembrie 2004 in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova a avut loc ceremonia de inmanare a distinctiilor obtinute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul International de Inovatii, Cercetari si Noi Tehnologii "Brussels-Eureka 2004", care si-a desfasurat lucrarile in perioada 15-22 noiembrie 2004.

La ceremonie au participat dnii Marian Lupu, Ministru al Economiei, Gheorghe Duca, Presedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei, Stefan Novac, Director General AGEPI, oameni de stiinta si inventatori din republica. La editia din anul curent, inventatorii moldoveni au prezentat 12 cicluri de inventii, elaborate in 3 institute ale ASM, 3 universitati si Institutul National pentru Viticultura si Vinificatie. Juriul international a apreciat lucrarile inventatorilor moldoveni cu doua medalii de aur, sase - de argint si patru - de bronz.

Medalii de aur
Autori: Toderas I., Dejanschii V., Bogdan V., Gudumac V., Chiriac T., Toderas L.
Inventia: Elaborarea tehnologiei de producere a APISPIR-ului utilizat in apicultura prin folosirea extractului algei Spirulina platensis
Autori: Rapcea M., Bogdan I., Donica M.
Inventia: Procedeu de prelucrare a vitei de vie

Medalii de argint
Autori: Lupasco A., Tarlev V., Stoicev P., Mindra V.
Inventia: Procedeu netraditional de conservare a produselor alimentare
Autori: Canter V., Munteanu S., Meglei D., Rudacov S.
Inventia: Descompunerea fotocatalitica a apei
Autori: Duca Gh., Gonta M., Taran N., Mereuta A.
Inventia: Procedeu de obtinere a reductonilor
Autori: Bostan I., Dulgheru V., Bondarciuc I., Sochireanu A.
Inventia: Transmisiune planetara precesionala pentru automobil
Autori: Gulea A., Tapcov V., Bulimestru I., Spinu S.
Inventia: Noi materiale
Autori: Nicolau Gh., Nicolau-Gorea A., Gorea O.
Inventia: Metode noi de tratament a stomatitelor aftoase

Medalii de bronz
Autori: Ghicavii V., Gavrilita V., Goncear V., Stratu E., Serebeniuc L. s.a
Inventia: Noi metode de tratament cu remedii autohtone
Autori: Dorogan V., Vieru V., Vieru S., Secrieru V., Munteanu E., Dorogan A.
Inventia: Diagnostic micro-optoelectronic in medicina
Autori: Rudic V., Gudumac V., Bulimaga V., Chiriac V., Cepoi L., Bogdan V.
Inventia: Noi tehnologii de obtinere a bio aditivilor alimentari
Autori: Taran N., Odagiu St., Rudic V.
Inventia: Noi tehnologii de obtinere a bauturilor alcoolice tari

Dnii Ion Bostan, acad., rector UTM, si Nicolae Taran, dr. hab., vice-director al Institutului National pentru Viticultura si Vinificatie, au fost decorati cu Medalia de Aur a Comunitatii Europene pentru promovarea inventatorilor moldoveni la saloanele internationale de inventii. Ordinul Regatului Belgiei "Meritul Inventiv" cu 3 grade (cavaler, ofiter, comandor) a fost decernat dlui Ion Toderas, acad., Directorul Institutului de Zoologie al ASM - in grad de Cavaler, iar dlor Andrei Lupasco, prof., UTM, Gheorghe Duca, Presedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei, si Gheorghe Nicolau, prof. USMF "N. Testemitanu" - in grad de Comandor.

Organizatorii Salonului International Brussels-Eureka-2004, au decernat Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala o diploma pentru promovarea si sprijinul acordat inventatorilor.

Profesorul Aurelian Gulea a obtinut premiul Vicepresedintelui Juriului International al Salonului, iar academicianul Valeriu Rudic a fost decorat cu premiul Academiei Polone. Din numele Academiei de Stiinte a Moldovei si al AGEPI, delegatia Republicii Moldova in cadrul Salonului a acordat premiul Academiei de Stiinte a Moldovei profesorului Stanislav Bielecki (Polonia), Premiul AGEPI - profesorului Miron Liviu (Romania) si Medalii de Aur AGEPI domnilor Baratov Anatolii (Rusia), Cavaleri Toni (Italia), Eduward Dzeciol (Polonia).

Sursa: www.agepi.md



15 Noiembrie 2004
INFOINVENT-2004

Centrul expozitional "Moldexpo" din Chisinau a gazduit in perioada 10-13 noiembrie 2004 cea de-a VIII-a editie a Expozitiei Internationale Specializate "Infoinvent", la care numerosi inventatori, cercetatori, oameni de creatie au prezentat inventii, tehnologii, realizari tehnice si materiale noi. In mod traditional, expozitia a avut drept obiective principale, promovarea rezultatelor tehnico-stiintifice, atragerea unor investitii in vederea implementarii lucrarilor elaborate, evidentierea celor mai de perspectiva realizari tehnico-stiintifice si stimularea autorilor prin distinctii si premii.

Juriul a examinat cele circa 200 de noi inventii si cicluri de inventii pentru produse si tehnologii, diverse proiecte inovationale in agricultura, vinificatie, farmacie, mecanica, biologie, chimie, electronica, medicina, constructii, noi soiuri de plante si rase de animale si in alte domenii.

Medalia de Aur "Inventator remarcabil", instituita de Organizatia Mondiala pentru Protectia Proproetatii Intelectuale (OMPI) a fost acordata doctorului habilitat Valeriu DULGHERU, seful Catedrei teorie a mecanismelor si organe de masini (Universitatea Tehnoca a Moldovei) si doctorului habilitat in biologie Anastasia STEFARTA (Institutul de Fiziologie a Plantelor al Academiei de Stiinte a Moldovei), in timp ce Trofeul OMPI "Intreprindere inovatoare" a fost decernat Universitatii Tehnice a Moldovei. Au fost acordate in total 25 medalii de aur, 35 de argint si 39 de bronz si 64 diplome.



3 Octombrie 2004
AGEPI a fost reorganizata

Prin hotarirea Guvernului Republicii Moldova "Cu privire la crearea intreprinderii de Stat 'Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala"din 13 septembrie 2004, Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale si Agentia de Stat pentru Drepturile de Autor au fuzionat, creindu-se Intreprinderea de Stat Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala.



26 Iunie 2004
Ziua Inventatorului si Rationalizatorului

Astazi este Ziua Inventatorului si Rationalizatorului.



25 Iunie 2004
Conferinta AIPPI

In perioada 19 - 23 iunie 2004 la Geneva a avut loc Congresul al 39-lea al AIPPI - Asociatia Internationala pentru Protectia Proprietatii Intelectuale.
La lucrarile inaltului for a luat parte Dr. Emil Mindicanu, Partener al Agentiei FS Patent SRL.



5 Mai 2004
Un nou concurs pentru inventatori

Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale si Uniunea Inventatorilor si Rationalizatorilor "Inovatorul" din Republica Moldova au lansat zilele acestea concursul "INVENTIA ANULUI", organizat "cu scopul de a populariza activitatea inovationala din Republica Moldova, a stimula detinatorii titlurilor de protectie a inventiilor si modelor de utilitate in vederea implementarii rezultatelor activitatii intelectuale si al atragerii investitorilor straini si autohtoni la valorificarea inovatiilor din sfera tehnico-stiintifica".

Premiul banesc la nominalizarea "Inventia anului" constituie 5.000 lei, iar la nominalizarile "Inventia anului creata de un tanar inventator" si "Modelul de utilitate al anului" - cate 3000 lei fiecare. Amanunte vezi pe site-ul www.agepi.md

Sursa: www.agepi.md



26 Aprilie 2004
Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

"Incurajam creativitatea! " – iata deviza din acest an a Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale. II felicitam cu aceasta ocazie pe toti clientii Agentiei FS Patent S.R.L. si ii indemnam la noi creatii intelectuale!



24 Februarie 2004
Concursul "Marca comerciala a anului"

Au fost totalizate rezultatele primului concurs republican "Marca comerciala a anului" organizat la sfarsitul anului 2003 de catre Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova Industrie, Asociatia Nationala a Producatorilor si Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale.

Au fost desemnate cele mai bune marci de produse, de servicii, care garanteaza inalta calitate a marfurilor pe piata, care au o imagine impecabila, care contribuie la sporirea rating-ului international al Republicii Moldova si la imbunatatirea climatului social-economic din tara noastra. Printre laureatii titlului "Mercurul de Aur" se afla si o serie de clienti ai Agentiei FS Patent SRL: Intreprinderea VOXTEL S.A, care a participat la concurs cu doua marci, VOXTEL si TEMPO, ART-STUDIO VOXDESIGN si AIR MOLDOVA.



20 decembrie 2003
Felicitari!

Colega noastra, Dra Svetlana CORCODEL a devenit de curand mandatar autorizat - Reprezentant in Proprietate Industriala.



13 decembrie 2003
Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarire privind ...

Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarire privind modul si conditiile de acordare a permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului in marca de produs si/sau de serviciu. Textul hotaririi a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 244-247 din 12 decembrie 2003.



7 decembrie 2003
Din nou despre combaterea contrafacerii si piratiei

In perioada 3-5 decembrie 2003 a avut loc la Mangalia, Romania, Simpozionul "Prevenirea si combaterea contrafacerii si a pirateriei in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana" (edititia V-a), organizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Asociatia Nationala pentru Proprietate Industriala - Grupul Roman al A.I.P.P.I.).

Noi forme de manifestare a contrafacerii si mijloacele de combatere a ei, cresterea eficientei combaterii contrafacerii si pirateriei ca preocupare prioritara a legiuitorului, aspecte teoretice si practice privind incalcarea drepturilor titularilor de marci, legislatia dreptului de autor, - iata doar cateva teme abordate de catre participanti. La lucrarile simpozionului a luat parte si Dr. Emil Mindicanu, Partener al Agentiei FS Patent S.R.L., membru al Asociatiei Internationale pentru Protectia Proprietatii Industriale.



1 octombrie 2003
Strategia nationala a protectiei proprietatii intelectuale

Prin Hotarirea nr. 1143 din 18 septembrie 2003 Guvernul Republicii Moldova a aprobat Strategia de dezvoltare a sistemului national de protectie si utilizare a obiectelor de proprietate intelectuala pina in anul 2010. Scopul Strategiei consta in "promovarea unei politici coerente de stat in domeniul proprietatii intelectuale, compatibile cu mecanismele Uniunii Europene, ale CSI si altor state ale lumii, asigurarea unei protectii eficiente a drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala si integrarea sistemului national de protectie a proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a Republicii Moldova.

(Textul integral al Strategiei este publicat in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala nr. 9/2003)



10 septembrie 2003
La 8 septembrie 2003 s-au implinit 11 ani de cand AGEPI sta de straja proprietatii industriale

La 8 septembrie 2003 s-au implinit 11 ani de cand AGEPI sta de straja proprietatii industriale. In acesti ani a fost creat si s-a dezvoltat sistemul national de protectie a proprietatii industriale, s-a constituit cadrul juridic necesar care a fost armonizat cu normele dreptului international. Republica Moldova a devenit membru a peste 20 de conventii, tratate si aranjamente internationale in domeniu, coopereaza cu 6 organisme internationale si colaboreaza cu oficii de specialitate din circa 50 de tari ale lumii. Au fost elaborate si aprobate legi privind principalele obiecte de proprietate industriala si regulamentele de aplicare a lor.

In acest rastimp au fost inregistrate mii si mii de cereri de brevet de inventie, de cereri de protectie a marcii. La AGEPI functioneaza un sistem eficient de promovare a noilor obiecte de proprietate industriala, de diseminare a informatiilor despre procedurile de inregistrare a obiectelor de proprietate industriala, de informare a solicitantilor despre procedura de inregistrate si despre OPI protejate in Republica Moldova.

Este vorba mai intai de toate despre Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI), care se editeaza lunar, despre CD-urile editate de AGEPI sau cu participarea AGEPI si punerea bazelor de date nationale la dispozitia utilizatorilor prin intermediul Internetului, despre revista inventatorilor si cercetatorilor Intellectus, o serie de alte publicatii informative metodice, publicitare periodice si neperiodice.

Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale a Republicii Moldova a fost instituita prin Decretul nr. 120 din 25 mai 1992 ca organ de stat care acorda protectie obiectelor de proprietate industriala, elaboreaza metodologia si determina directiile principale ale politicii interne si externe a tarii in ceea ce priveste protectia juridica a proprietatii industriale.

Sursa: www.agepi.md



9 septembrie 2003
Conferinta stiintifico-practica

In perioada 1-5 septembrie la Alusta, Crimeea, s-a desfasurat conferinta VII stiintifico-practica "Probleme actuale ale protectiei proprietatii intelectuale", organizata de catre Departmantul de Stat pentru Protectia Proprietatti Intelectuale din Ucraina si Organizatia Mondiala de Proprietate Intelectuala. S-au luat in discutie importante probleme, cum ar fi de exemplu strategia protectiei proprietatii intelectuale a intreprinderilor industriale, comercializarea drepturilor de proprietate industriala, aspecte ale legislatiei in domeniu, protectia si folosirea marcilor si inventiilor, proprietatea intelectuala si Internetul, practica juridica de protectie a obiectelor de proprietate industriala s.a.

La conferinta a luat parte si Dr. Emil Mindicanu, Partener al Agentiei FS Patent S.R.L.



3 septembrie 2003
Concursul "Marca comerciala a anului-2003"

In acest an sub auspiciile Directiei tirguri si expozitii a Camerei de comert si industrie a Republicii Moldova se organizeaza concursul republican "Marca comerciala a anului 2003". Scopul concursului este de a desemna si a populariza marcile cele mai renumite de marfuri si servicii de inalta calitate, cu o imagine impecabila, care contribuie la sporirea rating-ului international al statului nostru si la imbunatatirea situatiei social-economice a Republicii Moldova. Concursul este organizat de Camera de Comert si Industrie in comun cu Asociatia Nationala a Producatorilor, Agentia de Stat pentru protectia Proprietatii Industriale a Republicii Moldova si "Ekonomiceskoe obozrenie "Logos-Press". Invingatorii in concurs vor fi premiati cu Premiul Mare "Mercuriul de Aur" cu decernarea titlului de "Cea mai buna marca comerciala a anului – 2003". Informatia despre invingatori va fi plasata in paginile publicatiei oficiale a concursului "Marci ale anului – 2003". Ceremonia oficiala de premiere a invingatorilor va avea loc in luna februarie 2004, in ziua inaugurarii expozitiei "Fabricat in Moldova".

Sursa: www.agepi.md



8 august 2003
Regulamente noi

In Buletinul Oficial de Proprietate Industriala nr. 7/2003 a fost publicat "Regulamentul privind recunoasterea notorietatii marcilor de produse si servicii". Acest important document a fost elaborat ca urmare a modificarilor din Legea privind marcile se denumirile de oriigine a produselor care au intrat in vigoare la 31 decembrie 2002. In acelasi buletin au aparut de asemenea "Regulamentul cu privire la evaluarea obiectelor de proprietate intelectuala", "Regulamentul cu privire la atestarea evaluatorilor obiectelor de proprietate intelectuala", precum si "Regulamentul Arbitrajului specializat in domeniul proprietatii industriale pe linga Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale".



28 iunie 2003
Astazi e Ziua inventatorului si rationalizatorului



12 mai 2003
Intrunire mondiala a specialistilor din domeniul marcilor

La inceputul lunii mai la Amsterdam, capitala Olandei, a avut loc conferinta anuala a Asociatiei Internationale a Marcilor (INTA – International Trademark Association), unul dintre cele mai importante evenimente din activitatea specialistilor antrenati in protectia marcilor. La conferinta au participat peste 6.000 de titulari de marci (de la corporatii multinationale la intreprinderi mici si mijlocii), avocati, mandatari autorizati, consilieri in proprietate industriala, printre care si o serie de practicieni din Republica Moldova.

Creata in 1878 in SUA, in calitate de asociatie non-guvernamentala si non-profit, INTA are drept obiectiv promovarea rolului marcilor ca element esential al economiei si comertului. Asociatia joaca un rol deosebit de activ in ceea ce priveste stabilirea politicilor publice in domeniul protectiei marcilor de produse si servicii, perfectionarea instrumentelor de punere in aplicare a drepturilor asupra marcii, implementarea unor programe educative pentru profesionisti, titulari si publicul larg.

La conferinta s-au dezbatut numeroase probleme de importanta majora pentru comunitatea internationala a marcilor: armonizarea legislatiilor, managementul in domeniul marcilor, protectia marcilor notorii, marcile si indicatiile geografice, disputa marca-nume de domen, contrafacerea, rolul vamei in stoparea violarii drepturilor asupra marcii, infractiunile din Internet, licentierea, evaluarea, marcile netraditionale s.a.

Sursa: Buletinul "Ideea.md"



5 mai 2003
Noi succese ale inventatorilor moldoveni

La cel de-al 31-lea Salon International de Inventii, Procedee si Produse noi, desfasurat recent la Geneva, au participat 43 de tari, printre care si Republica Moldova. Inventatorii nostri au fost prezenti cu exponate din diverse ramuri ale cercetarii.

Grupul din 8 autori (V. Ghicavii, V. Gavriluta, V. Dubcenco, V. Gonciar, L. Serbeniuc, E. Stratu, V. Rusu, L. Baxan) au prezentat 5 produse farmaceutice noi sintetice (Izoturon, Difetur, Profetur, Metilferon si Olizin) si 6 preparate de origine vegetala, obtinute din materie prima autohtona – Regesa, Medicas-E, Carbosem, Nucine - cu diversa actiune terapeutica. Acest ciclu a fost apreciat cu Medalia de Aur a Salonului.

O echipa in frunte cu acad. S. Toma a prezentat o metoda de diagnosticare si reglare a rezistentei si productivitatii plantelor perene, care a fost distinsa cu Medalia de Argint.

Grupul de autori V. Rudic, N. Taran, S. Odagiu, A. Gulea a obtinut Medalia de Aur pentru Procedeu de obtinere a bauturilor curative alcoolice si nealcoolice cu adausuri de substante de origine algala, avind proprietati organoleptice si efect tonifiant.

In cadrul concursului, prof. V. Ghicavii si acad. S. Toma au fost mentionati cu premiul Federatiei Ruse, iar lucrarea prof. N. Taran – cu premiul delegatiei estoniene. Prof. A. Gulea s-a invrednicit de premiul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania. A.Z.

Sursa: Buletinul "Ideea.md"






SERVICII | ECHIPA | ASISTENTA JURIDICA | BURSA DE MARCI SI INVENTII | CONTACTATI-NE